Co je to PÉT-NAT a proč nás baví je pít?
Zábava, zábava a zase zábava. To jsou mladá, lehce naperlená naturální vína vyrobená metodou PÉT-NAT. Proč nás tak baví? Čtěte dál a dozvíte se, pokud se chcete také bavit.
Označení PÉT-NAT je zkratkou francouzského “Pétillant-naturel”, což doslova znamená “přírodně šumivé”. Název tedy pochází z francouzštiny, ale ví se, že podobný typ vína si dopřávali už během bujných pijatik v antickém Římě.
Jak se PÉT-NAT vyrábí? Představme si vylisovaný mošt (může být i macerovaný), který kvasí většinou v nerezovém či dřevěném sudu. Ještě před dokvašením je umístěn do lahve bezpečně zapečetěné korunkovým uzávěrem. Proces kvašení je spontánní a nepoužívá se tedy druhotná fermentace s přidáním kvasinek jako například v případě metody champagne.
A kde se bere to perlení? Jak už bylo zmíněno, víno je nalahvováno ještě před ukončením procesu fermentace, jehož vedlejším produktem je právě oxid uhličitý, který, protože je lahev utěsněná korunkovým uzávěrem, nemá jak uniknout ven.
Během dokvašení v lahvi si také víno samo vytváří přírodní konzervaci, takže není nutné do něj přidávat umělé konzervanty jako oxid siřičitý. Víno také neprochází filtrací, je skvělé už tak, jak je, a případný lehký zákal tvoří jemnou, charakteristickou krémovost.
Velká část výrobců PÉT-NATů vína takzvaně odstřelují, a tím je zákalu zbavují. To probíhá tak, že se lahev s vínem umístí do speciálních stojanů hrdlem dolů a kaly se otočením lahve dostanou do ústí hrdla, odkud ho vinař odstřelí pomocí degoržovacího klíče, dolije ho stejným vínem a lahev opět uzavře korunkovým uzávěrem.
Šumivá či perlivá vína jsou u nás v The Vinotéce obecně velmi oblíbená. Už nebývají vnímána jako pouze vína, která si otevřeme coby přípitek na slavnostní chvíle; stále více se stávají naším každodenním společníkem. My se zkrátka chceme bavit pořád.
A PÉT-NATy jsou na to ideální především svými dvěma charakteristikami – většinou mají nižší obsah alkoholu, což z nich dělá parťáka na celý večer, a také bývají chuťově výrazné, takže pokud jich za večer vyzkoušíte několik druhů, nikdy se nemůže stát, že se budete nudit.
PÉT-NAT je zkrátka fantastický a elegantní doprovod ke každému večírku, ale i k běžnému stolování. A již zmíněná absence přidaného oxidu siřičitého zaručuje, že po tomto večírku se nedostaví ten nepříjemný bolehlav spojený s průmyslově vyráběnými víny. Ráno vstanete lehce a ladně a nedopitý PÉT-NAT ještě s velkou chutí posnídáte.
Než si představíme některé PÉT-NATy, které baví pít nás, dáme vám ještě doporučení, jak je pít. Vždy platí pravidlo, že PÉT-NAT je potřeba mít řádně vychlazený z lednice, ale neuškodí mu ani krátký pobyt v mrazáku. Nejen že vám bude víc chutnat a dostaví se lepší osvěžení, ale také můžete předejít situaci, kdy vám v obýváku vymaluje strop. PÉT-NATy totiž bývají divoké a jejich otevírání může být dramatické. Je to zkrátka zábava se vším všudy, tak na to myslete.
A co pijeme my? Začneme na jižní Moravě:
Horse Negro z Boleradického vinařství Koráb Živá Hora je něco, co jsme ještě nikdy předtím nepili a splňuje vše, co tu doposud o PÉT-NATu zaznělo. Už podle etikety je jasné, že jde o pěknou divočinu. Na našich spřátelených vinařích se nám líbí, že se nebojí experimentovat. Horse Negro je cuvée poskládané z Frankovky, macerovaného Tramínu a špetky Hibernalu. Když chceme zavzpomínat na jižní Moravu, nemůžeme opomenout toto víno, jehož svěžest, příjemné aroma, perlení, ale zároveň sofistikovaná komplexita nás baví čím dál víc. A bude i vás.
Naším dalším tipem je PÉT-NAT z vinařství Repartido vyrobený z odrůdy Alvarinho, který je úplně jiný, než jaké znáte od našich kamarádů z Čech a Moravy; toto je exkluzivní víno z portugalské vinařské oblasti Vinho Verde, kde vinná réva roste podél řeky Minho nedaleko od Porta. Z tohoto PÉT-NATu všemi póry prosakuje přímořská kultura, mládí a bezstarostná radost ze života. Na první dojem vás po otevření překvapí poměrně výrazné, ale přesto krémové perlení – o pár minut později se bublinky trochu zklidní, což je dynamika, která nás baví. Chuť je suchá, s jemnými tóny citrusů a příjemnou mineralitou, která se skvěle snoubí s čerstvě vylovenou rybou či mořskými plody. Luxusní dojem podtrhuje aroma kvasnic a lehce slaná dochuť celkový zážitek ještě umocňuje.
Musíme dát za pravdu našemu kamarádovi Andreasovi Gsellmannovi, organickému vinaři z rakouského Burgenlandu, který tvrdí, že jeho lehké a příjemně pitelné PÉT-NATy jsou perfektní hned na snídani. OMG (Oh my Gsellmann) PÉT-NAT Rosé je ze sta procent Svatovavřinecké – ruční sklizeň, pošlapání hroznů nohama a dvouhodinová macerace na slupkách. Výsledkem je příjemné, perlivé a osvěžující “roséčko” s lahodně ovocným nádechem, který příjemné pohladí na patře a po polknutí zanechá jemnou, krémovou dochuť. Naprostý top našeho portfolia!
Pakliže chcete ochutnat něco úplně jiného, nemusíte jezdit až do Srbska, protože my jsme to udělali za vás. A přivezli jsme odtamtud Victor – PÉT-NAT z vinařství Bikicki, které navazuje na dlouholetou lokální tradici organické výroby vína. Tento PÉT-NAT je vyrobený z odrůdy Sauvignon Blanc, jehož hrozny strávily po vylisování a fermentaci rok a půl na kalech – je tedy pěkně vyzrálé. Počítali jsme s výrazným aroma, ale takto výrazné jsme ho nečekali. Objevit v něm lze elementy zralého ovoce, například hrušek a švestek, které rafinovaně doprovází jemné perlení a vyvážená kyselina, což celé vyústí v dlouhou a rovněž ovocnou, příjemně nasládlou dochuť. Jedná se o skutečně intenzivní zážitek, který zároveň zaručeně osvěží.