Ryzlink vlašský 2022, bílé suché, Vajčnermoravské zemské víno
425 Kč vč DPH
5 ks ihned k odeslání
Popis
Martinův “vlašáček” z ročníku 2022 nás při první návštěvě v jeho sklepě nadchnul natolik, že jsme ho zkrátka museli do našeho portfolia ihned zařadit. Baví nás nejenom, jak chutná, ale i vinařův celkový přístup k obhospodařování vinic a k vinifikaci.
Vše tak, jak se to dělalo, než byly vyvinuty moderní technologie výroby vína. Hnojení pouze přírodními substancemi, ruční sběr, šlapání hroznů nohama a zkrátka vytváření co nejpřirozenějšího prostředí k tomu, aby víno naplno projevilo svůj skrytý potenciál. Žádná filtrace, čiření ani přidaná síra.
Jedním z výsledků je velmi příjemný Ryzlink vlašský s lehkým sedimentem na dnu lahve a s jemným perlením. Charakteristická je pro něj výrazná a pikantní kyselina a plná harmonická chuť. Nás víno po dlouhé cestě z Prahy na Znojemsko nádherně osvěžilo. A že nás baví i Martinovy etikety s tarantinovskou typografií se už také ví!
Vinařství
Martina Vajčnera, mladého, sympatického znojemského vinaře, který se orientuje na naturální vína, jsme si všimli, když poskytl rozhovor v jednom nejmenovaném podcastu. Naše první setkání s ním proběhlo v Táboře na festivalu naturálních vín Bottled Alive, kde jsme s Martinem a jeho ženou Monikou degustovali jejich lahodná vína. Milí lidé a dobré víno rovná se skvělá spolupráce.
Nejlépe způsob Vajčnerovy práce s vínem popíšeme tak, když ocitujeme přímo jeho: „Zaměřuji se na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí. Příroda sama určuje, jak budou vína ve výsledku chutnat, proto minimalizuji zásahy ve sklepě. Škála barev, chutí i vůní je tak velmi pestrá a zábavná. Zároveň se snažím, aby má činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívám pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuji především kvalitně provedené zelené práce.“
Ostatní vína z vinařství