Téthys 2022, bílé suché, Vajčnermoravské zemské víno
425 Kč vč DPH
2 ks ihned k odeslání
Popis
O vínech od našeho kamaráda Martina Vajčnera bychom mohli vyprávět celé večery, ale nejlepší bude, když vyprávění necháme na samotných vínech. Kdybyste se zeptali cuvée Téthys, jaký je jeho příběh, museli bychom se vrátit o miliony let zpátky. Vinice, z níž jeho hrozny pochází, totiž leží na sedimentu třetihorního moře zvaného právě Téthys.
Téthys, neboli třetihorní cuvée, je kompozicí hroznů odrůd Rulandské šedé, Rulandské bílé a Veltlínské zelené. Po ručním sběru šly hrozny do kádě, kde byly pošlapány nohama, potom ještě mošt prošel tříhodinovou macerací na slupkách a třapinách. Víno poté spontánně kvasilo a zrálo v rakouských dubových sudech a moravských amforách. Lahvováno bylo bez přídavku síry a bez filtrace. Víno je suché a ze soudku pěkně zakulacené.
A jak už je u Martinových vín dobrým zvykem, požitek je nachystán snad pro všechny smysly. Nejen že se nemůžeme nabažit jeho vín, ale etikety na jeho lahvích nás fascinují ještě dlouho po jejich dopití.
Vinařství
Martina Vajčnera, mladého, sympatického znojemského vinaře, který se orientuje na naturální vína, jsme si všimli, když poskytl rozhovor v jednom nejmenovaném podcastu. Naše první setkání s ním proběhlo v Táboře na festivalu naturálních vín Bottled Alive, kde jsme s Martinem a jeho ženou Monikou degustovali jejich lahodná vína. Milí lidé a dobré víno rovná se skvělá spolupráce.
Nejlépe způsob Vajčnerovy práce s vínem popíšeme tak, když ocitujeme přímo jeho: „Zaměřuji se na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí. Příroda sama určuje, jak budou vína ve výsledku chutnat, proto minimalizuji zásahy ve sklepě. Škála barev, chutí i vůní je tak velmi pestrá a zábavná. Zároveň se snažím, aby má činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívám pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuji především kvalitně provedené zelené práce.“
Ostatní vína z vinařství