menu

WELSCHRIESLING BIO 2023, BÍLÉ SUCHÉ, GSELLMANN

Odrůda
Ryzlink vlašský
Vinařství
Andreas Gsellmann
Ročník
2023
Zbytkový cukr
1,0 g/l
Obsah kyselin
4,9 g/l
Alkohol
12,0 % obj.
Objem
0,75 l
Země původu
Rakousko
Vinařská oblast
Burgenland
Podoblast
Neusiedlersee
Vinařská obec
Gols

325  vč DPH

+
Katalogové číslo: 2024000000010 Kategorie: , ,
Doprava
Osobní vyzvednutí na pobočce
Zdarma
Doprava Messenger po celé ČR
od 149,- Kč
Doprava The Vinotéka po Praze 2, 3 a 10
od 49,- Kč
Doprava Wolt po celé Praze do 60 min
od 125,- Kč

Popis

“Chci produkovat vysoce energická vína. Vezmu energii z půdy a z hroznů a vložím je přímo do lahve,” prohlašuje rakouský organický vinař Andreas Gsellmann, když v jeho vinařství procházíme uličkou plnou obrovských dubových sudů o objemu 1,5 tisíc litrů. Víme, zní to poněkud ezo, ale věřte, že po čtvrté skleničce už tu energii začnete cítit také

Zkuste to například s Andreasovým Welschrieslingem, který v našich končinách známe jako Ryzlink vlašský. Jeho hrozny po ruční sklizni a pošlapání nohama strávily šest hodin na maceracipo vylisování šla šťáva fermentovat do pěti set litrových dřevěných sudů a poté víno odpočívalo několik měsíců na kvasnicích. 

Víno je suché a báječně minerální, jak napovídá základní charakteristika odrůdy. Dobře strukturovaná chuť poodhalí medové elementy a střední aciditu, která spěje k příjemnému doznění.  

Vinařství

Mladý vizionář, jemuž ale nechybí úcta k tradici. Takový je rakouský vinař Andreas Gsellmann, s nímž jsme se seznámili během našeho putování po Raw Wine, festivalu naturálních vín. Že tento sympaťák stejnou krevní skupinu jako my, jsme poznali hned podle jeho ležérního lifestylu, který se koneckonců odráží i v jeho produkci vín. Že to ale není žádný punk a Andreas to dobře vymyšlené, naopak ukazují jeho sofistikované etikety snoubící motivy klasického umění v kombinaci s neotřelou a svéráznou typografií. 

Každé z jeho vín pro nás bylo jedinečným zážitkem, o čemž jsme se ujistili, když jsme navštívili jeho vinařství v malebné vesnici Gols v rakouském Burgenlandu a všechna vína opět přechutnali v jejich přirozeném prostředí. A kupodivu nechutnala ani lépe, ani hůře, ale úplně stejně báječně, jak jsme si je pamatovali z prvního dojmu – dynamická vína, jejichž dojem se stále mění a vyvíjí, a to jak ve vůni, tak v chuti. Všechna vína jsou navíc fermentována pouze spontánně a stabilizována jsou za pomocí siřičitanů pouze v nutném množství

Andreasovo vinařství s vinicemi o rozloze 15 hektarů je středně velké a moderní, přesto se zde ke sklizni hroznů používají především ruce a k presování šťávy z nich zase nohy. K tomu mu pomáhá jeho rodina v čele s jeho otcem, vinařem v důchodu, který tuto rodinou tradici začal společně se svým bratrem. Nejlépe však tento příběh vypráví Andreasova vína, která si oblibu získala především na druhé části zeměkoule, konkrétně v Japonsku a USA. Že jsme Andreasův talent na výrobu vína objevili my a přivezli ho k nám do Malešic, byla možná náhoda, avšak našemu instinktu na dobré lidi bezmezně důvěřujeme.

Ostatní vína z vinařství
Welcome to The Vinotéka!
Pro vstup na tyto stránky je podmíněn minimální věk 18 let
Bylo vám již 18 let?
ne ano
Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu