Dekadence 2021, červené suché, Vajčnermoravské zemské víno
Odrůda
Cuvée: Frankovka a Zweigeltrebe
Vinařství
Martin Vajčner
Ročník
2021
Přívlastek
moravské zemské víno
Alkohol
12 % obj.
Objem
0,75 l
Země původu
Česká republika
Vinařská oblast
Morava
Podoblast
Znojemská
Vinařská obec
Popice
Viniční trať
Pod lesem
460 Kč vč DPH
Doprava
Osobní vyzvednutí na pobočce
Zdarma
Doprava Messenger po celé ČR
149,- Kč
Doprava The Vinotéka po Praze
49,- Kč
Popis
Naší první ochutnávku vzorků od vinařství Vajčner jsme otevřeli v pěkně dekadentním stylu, ale to u nás v The Vinotéce není nic ojedinělého. Konečně ale máme v nabídce víno, které k tomu přímo vybízí!
Dekadence z naturálního vinařství Vajčner, cuvée z bio hroznů odrůd Frankovka a Zweigeltrebe, se s tím zkrátka nemaže. Víno bylo vyrobeno pěkně postaru – hrozny byly šlapány nohama, následovalo spontánní kvašení a dvanáctiměsíční zrání v hliněných amforách společně se slupkami a třapinami. Po vylisování víno ještě chvíli zrálo ve francouzkých dubových sudech. Víno bylo navíc doplněno semi-karbonicky kvašeným spojením odrůd Zweilgeltrebe a Chardonnay, které mu dodalo hravost a lehkost.
Sytě červená barva je doplněná ovocnou vůní. Chuť je velmi příjemná a snadno uchopitelná; s náznakem jemného perlení a bez taninové dochuti. Víno se pomalu otevírá; jakmile se dopracujete na dno lahve, poslední doušek vás zaručeně odmění. Věřte, že dekadence přijde až po několikáté lahvi; pije se totiž tak dobře! I proto lze toto víno doporučit všem “naturálním” začátečníkům.
Vinařství
Martina Vajčnera, mladého, sympatického znojemského vinaře, který se orientuje na naturální vína, jsme si všimli, když poskytl rozhovor v jednom nejmenovaném podcastu. Naše první setkání s ním proběhlo v Táboře na festivalu naturálních vín Bottled Alive, kde jsme s Martinem a jeho ženou Monikou degustovali jejich lahodná
vína. Milí lidé a dobré víno rovná se skvělá spolupráce.
Nejlépe způsob Vajčnerovy práce s vínem popíšeme tak, když ocitujeme přímo jeho: „Zaměřuji se na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí. Příroda sama určuje, jak budou vína ve výsledku chutnat, proto minimalizuji zásahy ve sklepě. Škála barev, chutí i vůní je tak velmi pestrá a zábavná. Zároveň se snažím, aby má činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívám pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuji především kvalitně provedené zelené práce.“
Ostatní vína z vinařství