MOMA 2022 ORANŽ, BIKICKI
720 Kč vč DPH
Popis
Toto je víno, jež nás na festivalu naturálního vína Raw Wine v Paříži totálně dostalo a ve zněti všech vzorků, které jsme tam ochutnali, nám ukázal cestu, jíž se máme vydat – do Srbska. Zastavili jsme se proto u degustačního stolu Djordje Bikického, odkud už se nám nechtělo. A tak nám dal ještě jednu lahev na cestu – nemůžeme vzpomenout na Paříž, aby se nám zároveň z paměti nevynořil Tramín Moma.
Toto víno lahvované ve specifické keramické lahvi – s ničím takovým jsme se ještě nesetkali. Dojem luxusu a řemeslnosti je všudypřítomný; tím myslíme samozřejmě i na obsah. Moma je totiž suverénně nejlepší Tramín červený, který jsme kdy ochutnali – velmi příjemný, voňavý, ale nikoliv převoněný jako ostatní Tramíny. Zmínit musíme i pěkně zlatavou barvu, kterou má na svědomí denní macerace na slupkách, fermentace a zrání už probíhaly v keramické nádobě, takže do vína nevstoupila žádná tříslovina ze sudu. Je tedy hezky jemné s pomerančovým a citrusovým charakterem, ale nikoliv zaoblené. Dochuť doprovází příjemná kyselina s ostrou svěžestí.
Čeká vás slavnostní příležitost, chcete obdarovat blízkou osobu a nebo zkrátka jen máte dobrou náladu? Chtěli bychom říct, že jste právě našli způsob, jak všechny tyto potřeby a rozmary utěšit. Ale toto víno naprosto předčí vaše očekávání a přichystá vám jedinečný opulentní zážitek.
Vinařství
“We don't measure it, we just taste it,” říká Djordje Bikicki, vinař z vesnice Banoštor, kousek od národního parku Fruška gora, zastupující dlouholetou Srbskou tradici naturální výroby vín, ještě navíc s organickou certifikací, když nám na festivalu Raw Wine nalévá jeho úplně nový PÉT-NAT zvaný Victor vyrobený z hroznů Sauvignon Blanc s výrazným aroma, středně žlutou barvou a příjemně nasládlou dochutí. Právě na zbytkový cukr jsme se ptali, ale v osmi hektarovém vinařství Bikicki se na žádné tabulky a měření moc nejede.
Jako absolutní “must have” se nám Djordjeho vína zjevila hned po prvním napití, a to nejen svým netechnickým pohledem na svět, ale také tím, že jsou zkrátka naprosto lahodná. Vinařství Bikicki začalo vyrábět svá vína v roce 2013, ale na trhu je od roku 2017. Djordje spolupracuje s vinařem Oszkarem Maurerem, který se stará o práci ve sklepě – bez zásahů a s minimálním využitím síry. Hlavní vizí vinařství Bikicki je vyváženost a elegance.
Pakliže platí pravidlo, že degustace má směřovat od skromného začátku k velkolepému konci, Bikicki překonal naše očekávání už vstupním vzorkem svého vymazleného Tramínu Moma, který nás přesvědčil o tom, že tato vína u nás v Malešicích musíme mít.
Ostatní vína z vinařství