menu

Rosé vína

Rosé vína

Růžová vína, nebo také Rosé, jsou vína světlé až tmavější růžové barvy, která se vyrábějí z modrých odrůd vinné révy pomocí procesu krátké macerace rozemletých bobulí. Čím déle před vylisováním stráví mošt v přítomnosti slupek, třapin a dalších zbytků z bobulí (takzvaný rmut), tím více výsledné víno bere z hroznu intenzitu aromatu a odstínu. Rosé se tak vyrábí podobně jako červené víno, macerace na rmutu je však kratší – její délka ale také ovlivňuje aromatičnost a plnost růžových vín. Rosé vína mohou být rovněž spojením bílých a modrých odrůd. 

Podle zbytkového cukru rozlišujeme růžová vína na suchá, polosuchá, polosladká nebo sladká

Velkým trendem je nyní celkový přístup vinaře k výrobě vína. U nás v The Vinotéce rozlišujeme vína na naturální (vyrobená prapůvodními postupy) a moderní. Za naturálními víny hledejte více přírodu, za těmi moderními zase spíše člověka

Rosé vína dále rozlišujeme dle způsobu zrání na ta, která zrála v nerezových sudech, v dřevěných sudech nebo v hliněných nádobách

Teplota podávání růžového vína se pohybuje v rozmezí 10 – 13 °C

Růžová vína doporučujeme párovat s lehčími pokrmy, jako jsou saláty, grilovaná masa nebo asijská kuchyň. Je to ale velmi individuální a hlavní jsou osobní preference. 

Nejoblíbenější odrůdy růžových vín v naší nabídce: Frankovka, Zweigeltrebe, Regent

Řadit dle

Cukernatost

Odrůda

Vinařství

Zobrazuji všech 6 výsledků

Nejprodávanější

Welcome to The Vinotéka!
Pro vstup na tyto stránky je podmíněn minimální věk 18 let
Bylo vám již 18 let?
ne ano
6
Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu