menu

VELTLÍNSKÉ ZELENÉ 21/22 Tasovice, bílé suché, Vajčnermoravské zemské víno

Odrůda
Veltlínské zelené
Vinařství
Martin Vajčner
Ročník
2021/2022
Přívlastek
moravské zemské víno
Alkohol
12 % obj.
Objem
0,75 l
Země původu
Česká republika
Vinařská oblast
Morava
Podoblast
Znojemská
Vinařská obec
Tasovice
Viniční trať
Stará Hora

390  vč DPH

Katalogové číslo: 2023000000027 Kategorie: ,
Doprava
Osobní vyzvednutí na pobočce
Zdarma
Doprava Messenger po celé ČR
od 149,- Kč
Doprava The Vinotéka po Praze 2, 3 a 10
od 49,- Kč
Doprava Wolt po celé Praze do 60 min
od 125,- Kč

Popis

Dovolte nám představit vám něco, s čím se nesetkáte jen tak každý den. Čtěte dál a věříme, že budete překvapeni. 

Toto oranžové víno z vinařství Vajčner je vyrobeno z odrůdy Veltlínské zelené a po sběru spontánně kvasilo na hrubých kvasnicích v moravských dubových sudech. Část hroznů také zrála 12 měsíců na slupkách a třapinách v moravských amforách. 

Jde asi o jedno z nejdynamičtějších vín, která jsme doposud ochutnali – dojem z něj se neustále proměňuje od prvního přivonění, až po polknutí doušku. Živá oranžová barva se líně táhne po stěně sklenice, vůně s aromatem sušených bylin vyvolá očekávání, které se s prvním napitím promění v něco úplně jiného. Chuť je suchá a plná s příjemnou kyselinou, která vás po polknutí něžně pohladí na patře. Vychutnávejte ho v klidu a nikam nespěchejte, toto není zbrklé pití. 

Celý dojem z vína může pozvednout i taková maličkost, že typografie z etikety nápadně připomíná tu z filmů Quentina Tarantina. Náhoda? Nemyslíme si. Toto víno je stejně osobité a nevypočitatelné jako snímky zmíněného mistra postmoderního filmového braku.

Vinařství

Martina Vajčnera, mladého, sympatického znojemského vinaře, který se orientuje na naturální vína, jsme si všimli, když poskytl rozhovor v jednom nejmenovaném podcastu. Naše první setkání s ním proběhlo v Táboře na festivalu naturálních vín Bottled Alive, kde jsme s Martinem a jeho ženou Monikou degustovali jejich lahodná vína. Milí lidé a dobré víno rovná se skvělá spolupráce

Nejlépe způsob Vajčnerovy práce s vínem popíšeme tak, když ocitujeme přímo jeho: „Zaměřuji se na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí. Příroda sama určuje, jak budou vína ve výsledku chutnat, proto minimalizuji zásahy ve sklepě. Škála barev, chutí i vůní je tak velmi pestrá a zábavná. Zároveň se snažím, aby má činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívám pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuji především kvalitně provedené zelené práce.“

Ostatní vína z vinařství
Welcome to The Vinotéka!
Pro vstup na tyto stránky je podmíněn minimální věk 18 let
Bylo vám již 18 let?
ne ano
Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu